För 10 år sedan så tyckte jag att gränslösa personer var det häftigaste i hela världen. Impulsiva skeva människor som bara KÖRDE. Jag såg verkligen upp till folk som söp, knarkade och levde riskfyllda liv. “Lev för dagen” sa dom. JA! “Noll konsekvenstänk!” hette det. JAAAA! “Man lever bara en gång” sa vi. JAAAAAAAAA!

Alla dom där uttrycken. Det var mitt motto i så många år. Jag ville ju också låta impulsen bestämma. Jag ville ju vara den skönaste av dom där “sköna typerna”. Vi köper med oss massa droger och sticker till Rhodos… Ja, herregud. Varför inte?! Vilken bra idé! Vi tar ett SMS-lån och beställer 10 bord på Snaps. Jaaaa! Men kan vi betala det sen när pengarna ska betalas tillbaka om 30 dagar? Äh, ingen aning. Men det är ju fett skönt och galet beteende, så vi kör på det!

Under samma tidsperiod så såg jag även ner på folk som inte krökade så mycket.. Och värst av dom alla var nykteristerna. Fy fan. Det var dom största töntarna. Jag tänkte också att folk som pluggade vidare direkt efter gymnasiet var sååå tråkiga och seriösa. Töntar! Folk som satsade på sina yrken och valde att äta sunt.. Och träna mycket… TÖNTAR! Folk som var emot droger.. Hah, OXÅ TÖNTAR! Präktiga töntar!

Men när jag idag tänker på mina “förebilder” för 10 år sedan.. Alla dom där människorna som jag såg upp till då. Ja. Då är flera av dom döda. Några av dom sitter fast i tunga missbruk. En sitter fast med miljonskulder.. Medan en annan sitter i fängelse. Och några av dom (ytterst få) har blivit nyktra och drogfria. Men dom allra flesta gick det verkligen käpprätt åt helvete för. På riktigt. För så ser det ut.. Med det levernet. Med den världen. Det är liksom verkligheten.

Tro mig – Jag förstår romantiseringen av “sköna människor”. Dagsfyllor. Folk som skiter i allt. Droger. Galna upptåg. Impulsiva extrema handlingar. Kortsiktigt tänkande. Herregud, jag var likadan i mååååånga år. Och det var skitkul till en början! Herrgud, det var MAGISKT! Men i det långa loppet så funkar det inte. Det kanske funkar för ett fåtal.. Det kanske funkar i några år.. Men nej, det är inget långsiktigt tänkande. Jag kanske låter tråkig och moraltantig nu.. Men det är bara fakta.

Tänk bara på alla dessa människor som ni ser som “sköningar”. Hur verkar dom må egentligen? På riktigt?

Min terapeut sa det så bra. “Nemo, fattar du inte? Töntarna hade rätt”. Och hon har ju verkligen en poäng där. Alla de människor som jag ansåg vara tråkiga och töntiga för 10 år sedan.. Dom har idag fantastiska familjer, grymma jobb och en otroligt ljus tillvaro. Medan dom jag såg upp till under min ungdom antingen är på bårhus eller dårhus. Eller nån annan form av miserabel tillvaro.

Jag vet inte. Jag hatar att stämplas som en tråkig människa bara för att jag ändrat mitt liv totalt. Det är inte rättvist. För mig var det en livsviktig helomvändning som jag gjorde. Det stod i princip mellan liv eller död om jag ska vara krass.. Och jag mår idag jävligt bra. Och in the end handlar väl egentligen livet bara om att må bra. Alla vill väl må bra!

Och just nu gör jag det. Och har gjort det ett tag. Och jag vet att jag kommer fortsätta må bra. Om jag fortsätter göra rätt saker. Det är ganska enkelt.

Töntarna hade rätt.

Mvh en stolt tönt